Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft donderdag bij de uitreiking van de jaarlijkse Transport & Logistics Awards 52 transportbedrijven en 1.064 vrachtwagenbestuurders bekroond met het TRUCKVEILIG-label.  Oude metalen Harzé-J.Van Est op de Aarschotseweg 15 Herentals kreeg het TRUCKVEILIG-charter met een speciale eervolle vermelding vanwege hun bijzonder engagement.

Het gaat om een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), Crevits en de Vlaamse overheid waarmee zowel transportbedrijven als individuele vrachtwagenbestuurders zich aan de hand van een aantal concrete actiepunten kunnen engageren voor een veiliger wegtransport.

TRUCKVEILIG-charter

"Alhoewel de statistieken de laatste jaren een dalende tendens vertonen, wat op zich een positieve evolutie is, eisen ongevallen met vrachtwagens op jaarbasis nog steeds een 60-tal doden en meer dan 2.000 gewonden", aldus minister Crevits. "Om het aantal vrachtwagenongevallen nog verder te doen dalen, is niet alleen voor de overheid, maar ook voor de transportbedrijven en de individuele vrachtwagenbestuurders een belangrijke rol weggelegd.

Met het TRUCKVEILIG-charter kunnen zowel bedrijven als individuele chauffeurs aangeven dat ze concreet werk willen maken van een verkeersveiligheidscultuur binnen hun sector en transportonderneming. De ondertekenaars gaan concrete engagementen aan én maken zich sterk dat ze die ook effectief naleven.

De TRUCKVEILIG-labels symboliseren die inzet voor de buitenwereld", klinkt het nog. De TRUCKVEILIG-labels werden toegekend na een online evaluatie bij de ondertekenaars, waarbij deze zelf moesten aangeven en motiveren in welke mate ze zich hebben ingezet om hun engagementen werkelijk na te komen. De resultaten werden beoordeeld door een onafhankelijke jury onder leiding van de VSV.

Drie bedrijven kregen een speciale eervolle vermelding vanwege hun bijzondere engagement :  Harzé-J.Van Est uit Herentals, Cotra NV uit Wijnegem, en Ninatrans uit Leuven. De vertegenwoordigers van de betrokken firma's kregen het TRUCKVEILIG-label persoonlijk overhandigd door Crevits.

Op de foto : Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits samen met o.a. Hilde Hanselaer van  Harzé J. – Van Est nv uit Herentals (2e van rechts)  / Nnieuws.